Eindelijk: een database van naziroofkunst in België
Na duizenden schriftelijke vragen, vragen om uitleg en vragen vanuit het Vlaams parlement en de Senaat heeft mijn aandringen eindelijk tot resultaat geleid: er is een online databank voor kunst die door de nazi's uit België werd geroofd. Een immens belangrijke stap voor rechtmatige eigenaars om hun kunst terug te krijgen.
Tussen 1933 en 1945 werden veel Joodse kunstverzamelaars gedwongen hun bezittingen te koop aan te bieden. Het gebeurde ook dat de nazi's de werken roofden of in beslag namen of lieten nemen. Later belandden veel van deze werken in musea. Ons land voerde hieromtrent eerder onderzoek, maar we bleven internationaal achterophinken in vergelijking met de stappen die onze buurlanden zetten.
Zo werd enkel gekeken naar de periode tussen 1940 en 1945, terwijl de nazi's al veel langer hun laffe praktijken voerden. Of, kwam het voor dat een Joodse familie bij toeval een werk dat van hun familie gestolen werd ontdekte in een Belgisch museum. Ik blijf vragen om het onderzoek hiernaar te heropenen, maar ik bleef ook aandringen op méér.
Want na de oorlog werden meer dan 3000 werken als roofkunst geregistreerd, die nog steeds niet teruggevonden of aan de rechtmatige eigenaars terugbezorgd werden. Slachtoffers kwamen van overal: joden, maar ook zigeuners, vrijmetselaars, communisten, liberalen, of mensen die verblijven of zelfs maar even verbleven hebben in een land waar Duitsland mee in oorlog was. Een gigantisch historisch onrecht, dat na lang aandringen eindelijk een oplossing krijgt. Een centrale online database, door iedereen te raadplagen, maakt het voor slachtoffers van de plundering mogelijk om verloren werken terug te vinden en hun rechtmatige claim erop uit te oefenen.
En nu is die er dus! Al jaren vraag ik de verschillende regeringen van dit land om deze website op te zetten, en ik ben dan ook bijzonder verheugd dat het eindelijk zo ver is. De schade die aangericht werd door de nazi's was en blijft immens en is tot op vandaag voelbaar in alle geledingen van onze Europese maatschappij, maar op deze manier herstellen we een klein deeltje van dit onrecht.