Duivelsteen verkocht voor 2.205.000 EURO
Het bordje ‘Te koop’ mag weg van de voordeur van het Geeraard de Duivelsteen. De nv Koiba, een Gentse holding, betaalde 2.205.000 euro aan de Regie der Gebouwen. De toekomst van het pand? Daarover houden ze bij Koiba de lippen stijf op elkaar. Het lijkt erop dat de nieuwe eigenaar een koopje heeft gedaan. Het Geeraard de Duivelsteen stond te koop sinds 2015. De instelprijs was 2,2 miljoen. In totaal kwamen maar tien geïnteresseerden het steen bekijken. Van hen brachten maar twee kandidaat-kopers een bod uit, en later bleek één daarvan nog ongeldig.
Het enige bod dat overbleef, dat van de Gentse holding Koiba, oversteeg de instelprijs nauwelijks. De nieuwe eigenaar betaalt 5.000 euro meer: 2.205.000 euro.
De precieze prijs bleef lang onder de radar, tot gemeenteraadslid Stephanie D’Hose (Open VLD) via een collega in het federale parlement een schriftelijke vraag liet stellen aan de bevoegde minister, Jan Jambon (N-VA).
Het Geeraard de Duivelsteen staat al op de hoek van de Limburgstraat en de Reep sinds de 13de eeuw. Het had allerlei functies. Tot 1328 was het de woonst van een rijke familie. Daarna werd het verkocht aan de Stad Gent. Het was onder meer een ridderverblijf, een wapenarsenaal, een klooster een school en een seminarie. Vierhonderd jaar geleden was het even een krankzinnigenhuis en een gevangenis. De jongste honderd jaar werden de rijksarchieven er bewaard.
Wat het Duivelsteen nu wordt, is nog onduidelijk. “We willen rustig te werk gaan”, klinkt het bij de Gentse holding Koiba. “We willen alles eerst bekijken met de betrokken diensten. We geven onszelf twee of drie jaar de tijd om alles in orde te brengen.”
Niet als investering
Wat Koiba wel al kwijt wil, is dat het gebouw niet als een investering is gekocht maar “met een duidelijk doel voor ogen.” Al zal het nog vier of vijf jaar duren voor de Gentenaar kan zien wat dat doel is. “Dit gebouw is te waardevol om alles snel-snel af te handelen.”