Jubilea
Een huwelijksjubileum vieren is voor veel mensen een heugelijke gebeurtenis. Het is een mijlpaal in het leven, iets waar hard naar uitgekeken wordt.
Ik verneem dat de vieringen door en bij Stad Gent omwille van de coronacrisis zijn geannuleerd. Hierbij lopen de emoties bij de getroffenen hoog op.
Ik vroeg de schepen van Burgerlijke Stand Van Hecke daarom of het klopt dat de vieringen zijn geannuleerd? Welke overwegingen liggen aan de basis van die beslissing? Werden alternatieven overwogen? Over hoeveel jubilea gaat het? Wat wordt voor de jubilarissen in kwestie wel nog ondernomen? Kan e.e.a. worden georganiseerd met een vereenvoudigde plechtigheid met minder of geen aanwezigen behalve het gevierde koppel?
Het antwoord van de schepen luidt als volgt:
Geachte raadslid,
Bij aanvang van de coronamaatregelen in maart waren wij genoodzaakt onze vieringen van jubilarissen te annuleren. Ten eerste omdat het niet toegelaten is om grote groepen samen te brengen en recepties aan te bieden in het Stadhuis. Ten tweede omdat de doelgroep van jubilarissen tot de risicogroep behoort en we dit niet op een veilige manier kunnen organiseren.
Omdat we geen zicht hebben op de duur van de maatregelen en we het belangrijk vinden dat we de burger wel in de bloemetjes zetten, hebben we samen met de diensten van Protocol en Burgerzaken ervoor gekozen om een gepast alternatief te organiseren.
De geschenken die de jubilarissen gewoonlijk krijgen in naam van het Stadsbestuur tijdens de viering, worden nu samen met een extra boeket bloemen door een medewerker van de dienst Protocol thuis afgeleverd. Dit uiteraard volgens alle geldende veiligheidsmaatregelen. Bij deze persoonlijke ontmoetingen nemen onze collega’s ook de tijd om naar de levensverhalen van de gevierden te luisteren, dit naar analogie van de aanpak van mezelf als schepen. Sinds maart 2020 tot eind augustus 2020 kregen zo 242 koppels een geschenk en bezoek aan huis in de plaats van een viering in het Stadhuis.
Omdat dit een minder zware impact heeft op de agenda, ga ik als Schepen wel nog steeds persoonlijk langs bij 100-jarigen en 65 jaar gehuwden, wanneer zij dit wensen. Opnieuw volgens alle geldende veiligheidsmaatregelen. We krijgen van de jubilarissen veel waardering voor deze persoonlijke en veilige aanpak.
Bij iedere versoepeling of verstrenging van de maatregelen maken we de overweging of we de vieringen voor jubilarissen in het Stadhuis al dan niet opnieuw kunnen laten doorgaan. Deze vieringen worden georganiseerd voor doorgaans 15 koppels. Samen met hun familieleden heb je op deze manier al snel gemiddeld 150 personen in de Pacificatiezaal.
We hebben de afgelopen maanden meermaals alternatieven overwogen, ook het vieren van de koppels op het Stadhuis zonder familie. Uit de contacten die wij en onze diensten met de jubilarissen hebben, blijken vieringen op het Stadhuis zonder familie echter niet hun voorkeur te genieten.
We zijn er ons zeker van bewust dat het voor de koppels een spijtige zaak is dat hun jubilea niet in het Stadhuis kunnen plaatsvinden. Zowel ik als mijn diensten kijken er enorm naar uit om jubilarissen samen met hun familie terug in het Stadhuis te mogen verwelkomen. Ook de komende maanden blijven we deze situatie evalueren.