›› Home ›› Vragen-en-tussenkomsten ›› Thema

Exploitatie cafetaria's sporthallen en zwembaden

11 april 2016

In antwoord op mijn vraag over de exploitatie van de cafetaria’s van sporthallen en zwembaden in de commissie van september vorig jaar gaf u aan dat u samen met de Sportdienst en Farys een ruimere oefening zou maken om de exploitatie te herbekijken en dit tegen eind 2015.

In antwoord op de vraag van een collega in de commissie van januari hierover gaf u aan alle mogelijke opties duidelijk in kaart te willen brengen en met een plan te zullen komen waarin alle cafetaria’s mee opgenomen zouden zijn.

Intussen zijn we opnieuw 3 maanden verder en concreet heb ik dan ook volgende vragen:

  • Wat is de huidige stand van zaken van het plan voor de exploitatie van de cafetaria’s van sporthallen en zwembaden?
  • Is het plan al afgewerkt en zo ja, waaruit bestaat het plan?
  • Zo nee, kunt u al aangeven wanneer we het plan mogen verwachten en desgevallend al toelichten welke de denkrichting is die bij het plan gehanteerd wordt? 

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Het klopt dat er inderdaad een ruimere analyse is gebeurd van de stand van zaken van alle cafetaria’s. Farys heeft op onze vraag de knelpunten en de opportuniteiten in kaart gebracht. Bij deze geef ik u een samenvatting van de stand van zaken:

Uit de analyse blijkt dat er 4 cafetaria’s zijn waar problemen ervaren worden:

  • SH Keiskant heeft te kampen met een achteruitgang in omzet, gebaseerd op de terugloop in goede commerciële bezetting.
  • In het ZB Van Eyck is er een lange historiek van ‘ongelukkige’ uitbaters en overtredingen van de concessieovereenkomst, dit in combinatie met een niet -cafetaria–gericht publiek. Intussen is ook het contract door de concessiehouder opgezegd. Deze ruimte wordt best op een andere manier benut.
  • In de SH Wolfput is er een neergaande beweging in omzet sinds het vertrek van de grootste gebruiker.
  • In de SH Tolhuis zijn recent problemen opgedoken door een dalende omzet en een verminderde bezetting.

Voor die cafetaria's waar zich geen problemen voor doen, kiezen we voor de continuering van de lopende concessies. Het betreft: Bourgoyen, Driebeek, Jan Yoens, Hekers, Neptunus, Rooigem en het Strop.

Voor Tolhuis, Van Eyck, Wolfput en zwembad Neptunus worden volgende scenario’s uitgetekend:


SH Tolhuis:

De cafetaria in de SH Tolhuis heeft haar nut in het verleden bewezen. Een volledige overschakeling op automaten zal de sportbeleving verminderen. De huidige concessievergoeding, die op dit ogenblik ca. 40 % van de omzet opslorpt, aanhouden is geen oplossing. Ze beperken tot ca. 10% van de omzet, is een zuurstof-biedende optie. De concessievergoeding wordt aldus verlaagd.

De totale oppervlakte van de cafetaria wordt opgesplitst (nu ca. 500m²) in enerzijds een cafetaria van ca. 335m² en anderzijds een afsluitbare polyvalente zaal van ca. 160 m² (met eigen sanitair). Stad Gent en TMVW|FARYS recupereren de polyvalente zaal, die afzonderlijk kan verhuurd worden aan de geldende tarieven opgenomen in het tariefreglement (en BTW conform).


ZB Van Eyck:

De Koninklijke Belgische Biljartbond (KBBB) wil - via de op te richten Academie Centrum Gent vzw - voor het gewest Oost-Vlaanderen een initiatief opzetten om de jeugd te laten kennismaken met biljart. Hiertoe wordt een accommodatie ingericht met onder andere 2 standaard verwarmde carambolestafels en 2 kleine verwarmde carambolestafels.

Bij de verdere vormgeving en concrete invulling van de ruimte wordt alvast de mogelijkheid tot het (blijvend) open organiseren van lokale ontmoetingen, beperkte vergaderingen, … mee in overweging genomen.


SH Wolfput en SH Keiskant:

Er wordt via een marktconsultatie een nieuwe overeenkomst voor de uitbating afgesloten. De belangstelling voor deze marktraadpleging en de kansen op een succesvolle invulling kunnen opgedreven worden door de deelnamekansen van op de site actieve clubs (1°), lokaal actieve verenigingen (2°) en clubs en verenigingen in het algemeen (3°) hierbij op het niveau van eerder professioneel georganiseerde kandidaten te brengen.

Hiertoe kunnen onder meer de verankering in de desbetreffende accommodatie en/of omgeving, de motivatie, het organiseren van clubgerichte activiteiten en het stimuleren van het verenigingsleven bij de beoordeling mee in overweging genomen worden.

Het aanduiden van een uitbater zal concreet gebeuren op basis van volgende gunningscriteria:

  • Organisatie van de uitbating van de cafetaria, met bijzondere aandacht voor clubgerichte activiteiten en het verenigingsleven
  • Personeelsbezetting, inzetbaarheid van de cafetaria en openingsuren (met tenminste een minimaal aantal)
  • Ervaring (bovenop de minimumeis) in het organiseren van sport gerelateerde evenementen en club en/of vereniging gerichte activiteiten
  • Garanties voor de continuïteit van de uitbating (onderbouwd met een basis businessplan)
  • Aanbod en prijzen
  • Eventuele andere geboden meerwaarde.

Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport

Cookies

Deze website gebruikt Google Tag Manager om analytische cookies en marketing cookies te plaatsen. Dit in functie van optimalisatie en om bezoekersstatistieken te kunnen bijhouden. Meer info

Accepteren       Weigeren