Staatsbegrafenis Shinzo Abe in Japan
We eren de nalatenschap van voormalig Japans Premier Shinzo Abe: een vrije Indo-Pacifische regio. Als officiële vertegenwoordiger van België, ter vervanging van premier De Croo, was ik aanwezig op de staatsbegrafenis van oud-premier Abe, die begin juli werd doodgeschoten bij een campagne-event.
De dood van Abe stuurde een schokgolf door de hele wereld. Geweld met wapens is zeer zeldzaam in Japan. De dader zou Abe vermoord hebben om religieuze redenen, als daad van agressie tegen een religieuze groep waarvan hij dacht dat Abe lid was. Volgens de leider van die groep was Abe evenwel nooit aan hen verbonden. Dat zoveel wereldleiders afzakken is een teken van steun voor Japan, dat nog steeds nazindert van de gebeurtenis. Ik lees er een waarschuwing in: extremisme en radicalisering beginnen bij dreigementen, maar escaleren soms tot menselijke drama’s. Dat is onaanvaardbaar. Politiek is net ontstaan om geweld te vervangen door de vergadertafel.
Tijdens de plechtigheid waren heel wat internationale zwaargewichten aanwezig. Onder meer de Canadese premier Justin Trudeau en de Indische minister-president Narendra Modi tekenden present. Ook Amerikaans vicepresident Kamala Harris was erbij. Ik was enthousiast met haar in één ruimte te zijn. Kamala Harris en ik zijn beide jonge vrouwen, beide voorzitsters van een Senaat en beide bezig met grote hervormingen. We hebben heel wat ervaringen te delen, ook in de Verenigde Staten leeft het debat over de toekomst van de Senaat.
Ik wil al langer het debat over de toekomst van onze Belgische Senaat beslechten, en ontving al tal van buitenlandse vertegenwoordigers om over hun parlementaire systemen te praten. Ook tijdens officiële reizen zoals deze naar Japan, ga ik dat gesprek niet uit de weg. Zo had ik daags na de staatsbegrafenis een onderhoud met de voorzitter van de Japanse Senaat.
Daarna volgde een ontmoeting met Japanse parlementsleden over de vriendschapsbanden tussen België en Japan. In ons land zijn meer dan 230 Japanse bedrijven actief die meer dan 25000 mensen tewerkstellen. Daarnaast besprak ik met hen de parlementaire werking in Japan, actuele uitdagingen, en wisselden we best practices rond gendergelijkheid uit.
Tot slot volgde op woensdag een bezoek aan het Meiji Shrine, een heiligdom ter ere van keizer Meiji en zijn vrouw die begin vorige eeuw overleden. Wereldleiders als George W. Bush en Hillary Clinton gingen mij daar voor. Het heiligdom is een belangrijk onderdeel van de maatschappelijke en politieke cultuur in Japan.