›› Home ›› Vragen-en-tussenkomsten ›› Thema

Stand van zaken uitwerking holebibeleid

23 mei 2016

Zoals u weet informeerde ik reeds enkele malen naar de stand van zaken van de verdere uitwerking van een geïntegreerde aanpak van het holebi - en transgenderbeleid in onze stad, en van de hieraan gekoppelde Regenboogverklaring uit 2014.

Recent stelde u in dit verband dat u het op korte termijn nuttig acht een en ander meer te intensifiëren en te concretiseren.

Op deze jaarlijkse Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie wens ik graag te informeren naar de concrete acties en maatregelen die u op korte termijn in het kader van de voornoemde integrale aanpak wenst uit te werken en/of te intensifiëren.

Stephanie D'Hose
Gemeenteraadslid


Antwoord:

Mijn ambitie is, om als schepen van Gelijke Kansen, van Gent een meer holebi- en transgendervriendelijke stad te maken.

We willen daarbij een versnelling hoger schakelen. Daarom zullen de Stad Gent en haar partners elk jaar een actieplan met concrete maatregelen opmaken: vandaag stel ik u het eerste voor, het Regenboogactieplan 2016 -2017.
De Stad Gent is een voortrekker op het vlak van Gelijke Kansen en holebibeleid.

In 2000 opende het Gentse Casa Rosa op de hoek van de Kammerstraat en de Belfortstraat. Het voormalig politiecommissariaat van de Stad Gent werd het centrum voor verenigingen en activiteiten van holebi’s en transgenders in Oost-Vlaanderen. (Casa Rosa werd een gewaardeerde partner voor de Stad Gent. Eind vorig jaar vierden we samen de 15e verjaardag van het Roze Huis)

In 2004 lanceerde Gent als eerste stad in Vlaanderen een holebibeleidsplan, in 2008 werd daarop voortgebouwd met een tweede beleidsplan.

Omdat de nood bestond aan een geïntegreerd beleid, over alle beleidsdomeinen heen, werd eind 2012 de Denktank Homofobie opgericht. De denktank is een structureel overleg van verschillende stadsdiensten, Universiteit Gent, politie, middenveldorganisaties zoals Merhaba, Casa Rosa en çavaria, Unia regio Gent en vertegenwoordigers uit etnisch culturele minderheden.

De denktank is een permanent overlegforum en vormt de motor voor de ontwikkeling van het Gentse LGBT-beleid. Begin 2014 ondertekenden de Stad Gent en de leden van de denktank de Regenboogverklaring, het kader van de geïntegreerde aanpak voor holebi’s en transgenderacceptatie in de stad.


Regenboogactieplan 2016-2017

De Stad Gent heeft al meer dan 15 jaar een beleid dat specifiek gericht is op holebi’s en transgenders, maar er blijft marge voor verbetering op het vlak van LGBT-acceptatie. Met het Regenboogactieplan willen we werken aan een open stad waar geen plaats is voor homofobie en transfobie.

Het Regenboogactieplan 2016-2017 is opgemaakt binnen het ruimer kader van de Regenboogverklaring uit 2014. Het actieplan omvat 27 acties om van Gent een meer LGBT-vriendelijke stad te maken.

Elke actie is gekoppeld aan één van de zes doelstellingen van de Regenboogverklaring:

  1. Gentenaars informeren sensibiliseren,
  2. Kennis en expertise verzamelen,
  3. Gentse holebi’s en transgenders ondersteunen,
  4. Gelijke kansen en veiligheid verhogen in Gent,
  5. Aandacht voor holebi’s en transgenders in het aanbod van Stad Gent en de beeldvorming,
  6. Samenwerking aangaan met relevante partners en doelgroepen

We werken dit jaar vooral sterk op 3 zaken. Ten eerste het versterken van Casa Rosa, ten tweede een bijzondere aandacht voor informeren van kinderen en jongeren om taboes te doorbreken en ten derde werken op beeldvorming en sensibiliseren.

Andere belangrijke actiepunten hebben te maken met de samenwerking met de Politie, het versterken van de link met het etnisch culturele middenveld, of met het thema vluchtelingen.


Actiepunten

Zoals ik zei is elke actie van het regenboogactieplan 2016-2017 gekoppeld aan één van de zes doelstellingen van de Regenboogverklaring. Ik stel voor dat ik per doelstelling de belangrijkste actiepunten even overloop.

Doelstelling 1. Gentenaars informeren sensibiliseren

Op school:

  • Omdat het belangrijk is dat jongeren goede informatie krijgen, worden in de regenboogweek in alle secundaire scholen regenboogpakketten verspreid met educatief materiaal. Het is de bedoeling om taboes en vooroordelen vroeg tegen te gaan. De pakketten bevatten vlaggen, buttons, make-up sticks en het product ‘Niet normaal’ (een boekje en vijf filmpjes over homofobe attitudes, gericht naar jongeren).
  • Ook voor secundaire scholen is er de theatervoorstelling ‘Open Your Mind’ die rondreist en tijdens het schooljaar 2016-2017 zal plaatsvinden in minstens 7 jeugdwerkingen of scholen.
  • Ook starten we in samenwerking met çavaria het proefproject ‘Gay Straight Aliance’(GSA) op. Een alliantie tussen holebi- en heterojongeren in schoolcontext. GSA’s zijn al courant en succesvol in Nederland en de VS.
  • We geven het LGTB-thema een plaats in de lessen van de stedelijke scholen. Dit zowel in het kleuter-e, basis- als het secundair onderwijs. Zo maken de Gentse kindjes kennis met onze diverse maatschappij en maken we het thema bespreekbaar bij alle jongeren.


Naar vluchtelingen:

  • IN-Gent neemt het LGBT-thema uitdrukkelijk op in de cursus maatschappelijke oriëntatie voor inburgeraars.


Naar politie:

  • Tegen het einde van de legislatuur zullen 7 op de 10 flikken een tweedaagse opleiding hebben gevolgd, waarin onder meer vaardigheden worden bijgebracht betreffende correcte opvang van slachtoffers van seksueel geweld, discriminatie en haatmisdrijven. De opleiding noemt: ‘Durf anders denken’ en vandaag hebben al 3 op 10 leden van het korps de opleiding gevolgd.


Binnen sport:

  • De jeugdsportcoördnator diversiteit zet onder meer acties op touw om LGTB te integreren in het Gentse sportleven.


Naar het brede publiek:

  • We ontwikkelen een brede overkoepelende campagne waarin Gentenaars worden aangesproken op hun burgerzin en respectvol samenleven in diversiteit.

 

Doelstelling 2. kennis en expertise verzamelen

  • Studiedag ‘Pride & Privilege’: In de marge van de mars ‘Ihsane Jarfi’ organiseert de Stad Gent op 20 mei 2016 een studiedag over discriminatie, in samenwerking met çavaria, Merhaba, Straight Forward, Unia, Rainbow House, Fondation Ihsane Jarfi en Arc-en-ciel Wallonie. De studiedag is er op gericht kennis en expertise uit te breiden bij professionals uit diverse domeinen.
  • Stad Gent is ook lid van het Rainbow Cities Network sinds 2015. Het netwerk stelt zich internationale kennisdeling over lokaal LGBT-beleid tot doel.


Doelstelling 3. Gentse holebi’s en transgenders ondersteunen

Stad Gent zelf:

  • Sinds 1 januari 2016 zet Stad Gent in op genderneutrale vacatures: (M/V/X). De Stad Gent loopt daar mee voor op de Vlaamse Overheid die ook wil inzetten op genderneutrale vacatures.
  • Daarnaast zet Stad Gent in op genderneutraliteit in andere officiële documenten en briefwisselinng.


Voor vluchtelingen:

  • We hebben de Gentse opvanginitiatieven gevraagd in te tekenen op het project ‘Safe Havens’.  Homo- en transfobie zijn namelijk een mogelijke grond waarop mensen beslissen asiel aan te vragen. Safe Havens is een project waarbij professionele medewerkers opgeleid worden tot referentiepersonen betreffende LGBT.        


Link met ecm:

  • in 2017 geven we bij het toekennen van projectsubsidies prioriteit aan projecten die seksuele diversiteit bij etnisch-culturele minderheden bespreekbaar maken en het doorbreken van genderstereotypering stimuleren.


Versterken Casa Rosa:

  • De Stad stelt Casa Rosa meer middelen ter beschikking voor de verdere restauratie van het gebouw en voor het invullen van een kwaliteitsvolle inhoudelijke werking. 80.000 euro inveesteringssubsidie en 10.000 euro personeelsmidellen.


Doelstelling 4. gelijke kansen en veiligheid verhogen in Gent

Vierhoek overleg uitgebreid:

  • Het vierhoeksoverleg dat regelmatig samenkomt om concrete cases van homo- en transfobie en de aanpak ervan te bespreken, wordt uitgebreid tot vijfhoeksoverleg. Naast Stad Gent, politie, parket en Unia Regio Gent komt ook çavaria mee aan tafel. Als belangenbehartiger kan çavaria een belangrijke en aanvullende rol spelen bij het innemen van gemeenschappelijke standpunten.


Meldpunt:

  • Eerder werd het meldpunt homo- en transfobie van de politie opgericht. Als slachtoffer of getuige van homo- of transfobie kan je bij dit meldpunt vrijblijvend terecht voor niet-dringende politiehulp.


Sms meldpunt 8989:

  • We hebben in maart het sms meldpunt 8989 opengesteld voor alle maatschappelijke vormen van discriminatie, vroeger gold dat enkel voor meldingen van discriminatie in de horecasector.


campagne:

 

  • Met Unia Regio Gent plannen we nog een campagne om de meldingsbereidheid te verhogen.


Doelstelling 5. aandacht voor holebi’s en transgenders in het aanbod van Stad Gent en de beeldvorming

  • Met de vlaggenactie zetten we op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (vandaag dus) extra in op zichtbaarheid. Niet alleen stadsdiensten, maar ook de politie, het parket, het OCMW, Universiteit Gent, diverse scholen en externe organisaties hangen op verschillende locaties regenboogvlaggen uit.
  • Op 20 mei organiseren we samen met de Foundation Ihsane Jarfi de Mars Ihsane Jarfi om duidelijk nee te zeggen tegen uitsluiting en geweld. De mars vond eerder in Luik en in Brussel plaats.
  • Stad Gent gaat ook op zoek naar een passende locatie om de regenboog, als symbool voor een holebi- en transgendervriendelijke stad, permanent te integreren in het stadsbeeld.


6. samenwerking aangaan met relevante partners en doelgroepen

  • We zetten in op het versterken van de samenwerking tussen de Politie en het LGBT-middenveld. We willen het wederzijds vertrouwen en het partnerschap in de verf te zetten en om ongenuanceerde beeldvorming over de politie tegen te gaan
  • We zetten ook in op een samenwerking rond voetbal: de communitywerking van AA Gent zet in op een project rond hate speech. Daarnaast wordt holebi-acceptatie meegenomen in vorming aan clubleiders, jeugdcoördinatoren en jeugdtrainers van Elk Talent Telt.


Afsluitend

Om af te sluiten wil ik zeggen dat ik bijzonder tevreden ben met het Regenboogactieplan en de aanscherping van het LGBT- beleid. Ik geloof dat we hiermee als Stadsbestuur een belangrijk signaal geven. Ik wil iedereen danken die heeft meegewerkt aan het tot stand komen van het Regenboogactieplan 2016-2017. Niet in het minst de leden van de Denktank (Politie, Het parket, Wel jong niet hetero, Merhaba, Unia regio Gent, Çavaria, Casa rosa, De moskeervereniging, Vzw Jong, Ugent en verschillende stadsdiensten)

Resul Tapmaz
Schepen van Welzijn, Gelijke kansen, Gezondheid en Sport

Cookies - Uw eerdere toestemming of weigering herzien

Deze website gebruikt Google Tag Manager om analytische cookies en marketing cookies te plaatsen. Dit in functie van optimalisatie en om bezoekersstatistieken te kunnen bijhouden. Meer info

Accepteren       Weigeren